Reseförsäkring

Planerar du en längre resa, eller vill du vara säker på att du har ett heltäckande skydd när du åker iväg på semester? Med en reseförsäkring har du det där reseskyddet och kan förvissa dig om att få hjälp när det oväntade inträffar.

Du bör teckna en reseförsäkring om du:

  • Ska vara borta längre än 45 dagar
  • Om du ska studera eller arbeta utomlands
  • Om du vill ha utökat försäkringsskydd under din resa

Om reseförsäkringar

Med en hemförsäkring har du redan ett visst skydd vid utlandsresor, men planerar du en längre resa eller ska syssla med någon aktivitet förutom vanligt turistande kan det vara klokt att överväga en separat reseförsäkring.

Jämför hemförsäkring

Börja här

Grundskyddet i de vanligaste reseförsäkringarna täcker sjukvårdskostnader vid akut sjukdom eller olycka. Dessutom ingår överfallsskydd, rättsskydd (vid domstolstvist), ansvarsskydd (om du blir skadeståndsskyldig), hemtransport samt ett visst skydd för ditt bagage och flygförseningar.

Ett tillägg till reseförsäkringen täcker oftast in avbeställningsskydd, återbetalning av resdagar vid sjukhusvistelse samt eventuellt en ny resa om mer än halva resan blir förstörd på grund av sjukhusvistelse. Utöver detta kan det vara värt att ta reda på om ett tillägg, exempelvis vid en golfresa, täcker kostnaden för hyran av annan golfutrustning om din golfbag skulle försvinna på vägen.


Hemförsäkring eller reseförsäkring

De flesta hemförsäkringsbolag skyddar dig de första 45 dagarna på din resa, så för de allra flesta semesterresor har du redan ett visst skydd. Ska du vara borta längre än så är det viktigt att se till att antingen köpa en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen, alternativt en separat reseförsäkring. Du har även möjlighet att utöka reseksyddet i hemförsäkringen, för ytterligare skydd under resan.


Läs mer om innehållet i hemförsäkringen här.


Behöver jag en separat reseförsäkring?

Reseförsäkring ger även i många fall ett mer heltäckande skydd än vad som ingår i din hemförsäkring. Hör av dig till ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som ingår i din hemförsäkring innan du väljer att teckna en separat reseförsäkring.


Hur hittar jag den bästa reseförsäkringen?

Vilken som är den bästa reseförsäkringen beror på hur din resa kommer att se ut. För dig som ska ut och back-packa behövs en annan reseförsäkring än för dig som ska säsonga i Alperna.

En reseförsäkring innehåller ofta utökat ekonomiskt skydd om något skulle hända inför eller under din resa. Exakt vilka delar som ingår i reseförsäkringen varierar mellan försäkringsbolagen, hör av dig till oss på Insplanet om du vill ha hjälp att hitta en reseförsäkring som passar just dina behov.


Vad ingår i en reseförsäkring?

Exempel på vad som kan ingå i reseskyddet du får genom en reseförsäkring är:

  • Avbeställningsskydd. Om du behöver avboka din resa på grund av att du exempelvis blivit sjuk kan du få ersättning från försäkringsbolaget för den del av bokningskostnaderna som resebolaget inte betalar tillbaka.
  • Egendomsskydd. Om du blir av med ditt bagage, eller om dina ägodelar skadas under resan kan du få ersättning för värdet på dessa.
  • Vårdkostnader och resekostnader. Om du blir akut sjuk på resan och därför behöver vård på plats, alternativt behöver avbryta resan och åka hem, kan du får ersättning som täcker dina kostnader.
  • Evakueringsskydd. Om säkerhetsläget i landet du befinner dig i förändras och UD rekommenderar att du lämnar området kan ditt försäkringsbolag stå för kostnaderna för din evakuering.
  • Minskad självrisk. Med en separat reseförsäkring får du oftast lägre självrisk än om du bara har hemförsäkring.

Reseförsäkring vid längre utlandsvistelse

När du ska åka på en längre semesterresa som sträcker sig längre än de 45 dagar som vanligtvis ingår i din hemförsäkring behöver du köpa en tilläggsförsäkring för att vara säker på att ha ett fullgott försäkringsskydd under resan.

En reseförsäkring är också viktig för dig som ska bo utomlands under en period för att studera eller jobba. Då gäller nämligen inte din hemförsäkring, utan en tilläggsförsäkring behöver tecknas. Försäkringsbolagen har olika lösningar för utlandsstudier och arbete utomlands, vissa försäkringsgivare har speciellt framtagna försäkringslösningar medan andra erbjuder tillägg till din befintliga hem- eller reseförsäkring. Reglerna för försäkring under längre utlandsvistelse kan också variera beroende på vilket land i världen du befinner dig i.


Utökat försäkringsskydd vid riskfyllda semesteraktiviteter

För vissa semesteraktiviteter som klassas som extra riskfyllda, som exempelvis off pist-åkning, bergsklättring eller andra extremsporter, kan vissa begränsningar finnas i det skydd din hemförsäkring erbjuder. Det kan därför vara bra att höra med ditt försäkringsbolag vilka begränsningar som finns i din hemförsäkring innan du reser, och vilka tilläggsförsäkringar som kan tecknas. Det är inte alla försäkringsbolag som erbjuder försäkring för denna typ av sportaktiviteter, hör av dig till oss på Insplanet om du vill ha råd kring vilken reseförsäkring som passar dig bäst!


Reseförsäkring via bank- eller kreditkort

De flesta bankkort kopplade till Visa/Mastercard har ett reseskydd om du betalar minst 50 procent av resan med kortet (vissa banker kräver att man betalar minst 70 procent av resan). Dessa skydd täcker oftast flygförsening, bagageförsening samt avbeställningsskydd. Många har även en ersättning vid invaliditet och dödsfall. Kontakta din bank och fråga vad kraven är för att du ska täckas av kortutgivarens försäkringar.


Omvänd reseförsäkring

Om du ska ta emot besökare som bor utanför EU kan du eller dina gäster behöva teckna en så kallad omvänd reseförsäkring. Denna försäkring täcker kostnader som uppstår vid akutsjukvård och krävs ofta för att få sitt visum godkänt. I vissa fall kan denna försäkring tecknas i besökarnas hemland, men om försäkringen inte erbjuds kan du som ska ta emot besöket teckna försäkringen här i Sverige.


Jämför och teckna hemförsäkring här.


Hem & Försäkring - Insplanets kunskapsportal

Välkommen till Insplanets kunskapsportal för hem och försäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om din försäkring.

Aktuellt just nu

Ersättning vid försenat flyg: Då kan du få ersättning Blev ditt flyg försenat? Då kan du ha rätt till ekonomisk ersättning. Flyger du från ett EU-land eller med ett ...
Läs mer »


Flygbolag i konkurs: Kan du få ersättning? Du omfattas av olika rättigheter om ett flygbolag går i konkurs. Vilka rättigheter det är beror på olika faktorer. Som vilken...
Läs mer »


Missa inte resebeviset från ditt försäkringsbolag! När du reser tar du förstås med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort, men du bör även ta med ett utlandsresekort, ...
Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2020 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00
Helger 10.00 – 16.00

Insplanet är en av Sveriges ledande jämförelsetjänster och förmedlare av försäkringar. Bolaget grundades 1999 med målet att göra det lättare för privatpersoner och företag att jämföra, köpa och byta försäkringar. Syftet med tjänsten är att du som jämför ska spara tid och pengar samt få rätt försäkringar för ditt individuella behov.

Varje dag hjälper vi tusentals personer att se till att de har rätt försäkring till rätt pris och sedan starten har vi på Insplanet hjälpt över 2,5 miljoner svenskar att se över sina försäkringar

Alla försäkringar som distribueras av oss omfattas av Lagen samt förordningen om försäkringsdistribution och Finansinspektionens föreskrifter om försäkringsdistribution. Insplanet Försäkringsförmedling AB är registrerad som försäkringsförmedlare hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn - vilket kortfattat betyder att du som kund kan vara trygg med att använda våra tjänster